понеделник, 21 ноември 2011 г.

Изкуствена писта

Със съжаление разбрахме, че изкуствената писта за ски скок "Ридо" в Самоков е унищожена. Обновената с пари на Министерство на спорта преди около десет години ски шанца, беше единствената ски писта с изкуствена настилка в България. Към настоящия момент в страната вече няма изкуствени трасета за ски спорт.

Първата статия на SKI.BG за изкуствените ски писти от, 10 януари 2003г до сега, е прочетена над 6000 пъти. Преди няколко сезона публикувахме още една популярна статия в списание СКИ&БОРД за изкуствените настилки за ски спорт. Там изказахме надеждата, че и в България може да се развие този вид всесезонни съоръжения за спортни занимания. Вероятно поради настъпилата икономическа криза, до сега няма данни за действия по осъществяване на подобни проекти. А наличието на изкуствено трасе за ски и сноуборд спорт в България е повече от необходимо. Да, стойността за построяване и поддръжка на едно такова съоръжение не е малка, но ефектът върху обществото би бил крайно положителен. Пример за позитивите от инвестиции в изкуствени ски писти е Великобритания. С помощта на центровете с изкуствени настилки британците целогодишно поддържат освен задоволителни физически умения на ски, но и траен интерес към ваканциите на сняг през активния зимен сезон. Инвестициите в малки изкуствени ски писти се изплащат от значителния интерес който предизвикват сред туристите. Това освен атракция е и удобен инструмент за удължаване на ски сезона, дори неговото НЕпрекъсване.

В околностите на София има уникални възможности за изпълнение на проект за изкуствена ски писта. В съчетание с други спортни съоръжения и атракции подобен проект ще бъде освен социално значим, но и икономически печеливш. Надяваме се, държавните институции и частните предприемачи също да обърнат внимание на необходимостта от изкуствена ски пързалка, и така както се превижда изграждането на нов Национален спортен стадион, така да бъде подпомогнато и изграждането на една изкуствена писта за ски, сноуборд и шейни!

Какво мислите Вие?

Няма коментари:

Публикуване на коментар