сряда, 21 декември 2011 г.

Как да изберем правилните ски!? vol.3

РЪСТ НА СКИОРА, ВИСОЧИНА НА СКИТЕ, РАДИУС на завоя + други фактори

Отминаха времената , когато можеше твърдо да се каже - висок си ХХХ сантиметра, ските ти трябва да са дълги YYY см. Съвременният дизайн и технологии в производството на ски добавят множество нови параметри при избора на ски, които трябва внимателно да се проучват и въз основа на предходно описаните елементи /място за използване, стил, категория ски и лични умения/ да се вземе правилното решение за придобиването на даден ски модел.

Към днешна дата, когато почти всички модели ски са с така наречената "карвинг" геометрия, определянето на височината на ските спрямо ръста не е еднозначно. Т.е. за всяка категория ски и всеки стил на каране има съответни размери ски. Височината на ските също може да варира според личното Ви настроение за скорост или вида на снега варху пистата. Или по-просто казано, когато искате да карате слалом на писта радиусът на завоя е средно около 12м, тогава избирайте ски по-ниски с около 20-30см* от вашия ръст. Ако ще карате на гигантски слалом радиусът се увеличва на 16-19+ м и тогава височината на ските Ви трябва да е 10-15см* по-ниска от Вас.

Един пример > Ако вече сте решили, че ще карате на писта слалом, съответно имате напреднали умения в ски техниката, би трябвало да сте самоопределили категорията ски за състезателен слалом или универсални ски Allmountain. Тогава съобразявайки ръста си, например 170см, може да избирате ски от 150-160см*.

Точното установяване на височината на ските Ви зависи от вашите умения и конкретния модел ски, затова важи максимата - първо да тествате преди да купите!

*Забележка - споменатите стойности са ориентировъчни, всяка марка ски предлага конкретни препоръки за избор на дължината на ските, които трябва да се коментират с техническите специалисти на ски магазините или центровете за ски под наем.

При избора на ски за каране извън писта важат допълнителни правила, които ще опишем в следваш пост.

2 коментара:

  1. Налага се да вметна коментар по темата, тъй-като стойностите за дължина на ските за слалом и гигантски слалом са погрешни, и може някои скиори да си купят прекалено къси и опасно нестабилни ски. Отворете сайта на ски-Elan (www.elanskis.com) и си изберете модел ски за слалом от серията Race или FisRace. Заедно с данните на ските отсрани (в дясно) излиза препоръчителна дължина за слалом: минус10 до минус 20 см под ръста на скиора (-10/-20см). Направете същото за гигантски слалом, излиза препоръчителна дължина: 0/+10 (на височината на ръста до +10 см над него). Направете същото за Allmountain ските, излиза 0/-10 (от нивото на ръста до 10 см под него). От дългогодишен личен опит мога да се закълна, че това са верните стойности Например за скиор с височина 175 см (като мен), слаломни ски 160 см от висок клас (15 см под ръста) дават добра маневренодт и лекота, но 165 см ще са по-устойчиви на скорост (10 см под ръста) при една приемлива маневреност, ако знаеш как да ги натиснеш и насочиш. От опит знам, че взема ли по-къси ски (например 155 см) - 20 см под ръста те се свличат във завоите и не могат добре да те задържат, особено на остърган терен и по бързо слаломно каране, Ако скиора е много висок 190 см може да ги вземе 20 см под ръста (слаломни).Начинаещ скиор със среден ръст около 170-180 см трябва да започне с по-къси ски 15 см под ръста, по възможност слаломни или allmountain за да усвои по-лесно завоите, ски от среден клас, да не са много твърди и бързи.
    Този коментар отразява искреното убеждение и опит на човек, който години е тренирал ски и има 40 сезона на ски зад гърба си. Поздрави и успех! Иван. Псевдоним във форума - SnowMaster.

    ОтговорИзтриване
  2. Уточнението на SnowMaster е правилно и следва да се има пред вид. В коментирания материал е допълнена *Забележка, че "споменатите стойности са ориентировъчни, всяка марка ски предлага конкретни препоръки за избор на дължината на ските, които трябва да се коментират с техническите специалисти на ски магазините или центровете за ски под наем."

    ОтговорИзтриване