четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Страх от студа

Времето се застуди, а по планините вече има сняг. Ски сезонът наближава и чувството за зима става все по-осезаемо. Но какво забелязвам!? От десетина години насам, а може би и повече, хората в България се скриват по къщи и работни места веднага щом времето се развали. Нима в родната ни страна климатът е толкова суров, че принуждава почти всички да не си показват носа навън при най-малкото застудяване, заоблачаване или лек дъждец!? Не, категорично не. Климатът е умерено континентален, който има тенденцията да се смесва със средиземноморски. Температурите също са умерени, а през последните години и по-високи от обичайните за сезоните. Но това не помага на българите да излязат сред природата при лошо време.

Дори и днес, малко след средата на ноември, времето е слънчево и леко топло през деня /+10оС/, а деца и по-възрастни хора в парковете почти няма. Същото е и през почивните дни. Да не говорим на по-високо в планината или на някой плаж по морето. Наблюдението ми е, че хората в България избягват да се разхождат или спортуват при лошо време. По-страшното е, че възрастните възпират децата си да играят навън, когато захладнее, камо ли, ако задуха или позавали. Пример за отдръпването на българите от природата, освен от разходките и игрите в парка, е липсата на туристи в планините през есенния и пролетния сезон, същото се отнася и за зимния туризъм по морето. Това пряко негативно рефлектира върху спортната активност на ски през зимата или върху някакъв вид борд спорт през лятото.

Защо е така?

Според мен една от причините хората в България да загубят естествената си активност сред природата са медиите. От една страна медиите, като телевизия и интернет, ги презадоволяват със зрелище, а от друга, по-специално българските масови издания, не дават достатъчно или изобщо информация за възможностите за активен спорт и туризъм сред природата, включително и при неблагоприятно време. В добавка българските медии, в частност новинарските емисии, внушават на аудиторията гибелността от лошото време. Правенето на злокобна сензация от задаващ се силен вятър, снеговалеж или просто спадане на температурите очевидно отблъсква хората от природата, туризма сред природата и спорта на открито.

Какво мислите Вие?

Няма коментари:

Публикуване на коментар